UDDANNELSE

Ingen skal føle sig tvunget til at flytte til de store byer for at uddanne sig. Vi skal have et bredt tilbud af faglige og boglige uddannelser på Sydfyn og Langeland, så vores unge kan uddanne sig her. Det vil gavne lokalområdet og vores lokale virksomheder.

50088373_390437611524530_186743042585199869_n.jpg

Frem mod 2021 planlægger regeringen at spare knap 50 millioner kroner på de sydfynske gymnasier i Faaborg og Svendborg. Med omprioriteringsbidraget som værktøj og grønthøsteren som metode tapper regeringen hvert år de sydfynske uddannelser for penge og kvalitet.

Nedskæringerne har haft enorme konsekvenser for vores gymnasier, erhvervsskoler, sosu-skoler og VUC'er, der hvert år har måtte aflevere to procent af deres budget. Det betyder færre faglærte lærere, større klasser og dårligere undervisning.

Det er ødelæggende for vores unge, der skal være med til at tegne fremtidens Danmark, men det har især store konsekvenser for os, der bor i provinsen. Regeringens besparelser rammer nemlig hårdere i de områder, hvor de mindre uddannelsesinstitutioner er placeret, end i de store.

Unge må flytte væk

Over årene har spareøvelserne stået i kø, og det har presset uddannelser på tværs af landet til det alleryderste. Flere steder har centraliseringen taget livet af seminarier og SOSU-uddannelser, og den akutte mangel på uddannelsesmuligheder efterlader unge mennesker uden andre valg end at flytte til en større by. Resultatet er en de facto afvikling af provinsen og de mindre byer, som hundredtusindvis af danskere kalder hjem.

Men centraliseringen og besparelserne efterlader os også med et andet problem. I folkeskolen har manglen på uddannede lærere fået pressede skoleledere til at gøre brug af ufaglærte lærere i et stort omfang. I Svendborg er mere end 12 pct. af lærerne ufaglærte – og vores børns undervisning bliver derefter. Den udvikling skal vi have stoppet og vendt. Gode lærere med en god uddannelse i rygsækken er forudsætningen for at give vores børn de bedste rammer og den bedste undervisning. 

Nyt seminarium på Sydfyn

Regeringens monotone mantra har i årevis været, at vi ville få flere og dygtigere lærere, hvis vi centraliserede uddannelserne i de store byer. Men resultatet er det stik modsatte.

Jeg vil oprette et nyt seminarium på Sydfyn, så vi kan tage livtag med den centralisering, som langsomt tager livet af vores lokalsamfund. I alle dele af Danmark skal unge mennesker kunne tage sig en uddannelse, og i alle dele af Danmark skal vores børn have dygtige lærere i klasselokalet.

Vi har ikke guld og diamanter i vores undergrund, som vi kan læne os tilbage og leve af. Vi er afhængige af, at vi bliver ved med at uddanne os, så vi også i fremtiden har en ungdom, der er klar til at gå ud og arbejde i det danske samfund og i en globaliseret verden, der stiller stadig større krav til os alle.

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen for Politiken. Bragt i politiken ifm. artiklen “ 25-årig Folketingskandidat fra Langeland: Tving alle københavnere på forlænget weekend i provinsen”

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen for Politiken. Bragt i politiken ifm. artiklen “ 25-årig Folketingskandidat fra Langeland: Tving alle københavnere på forlænget weekend i provinsen”

Det kræver, at vi også i fremtiden har gode uddannelsesinstitutioner med tid til eleverne, lærere nok til at undervise dem, og at det også i provinsen er muligt at få sig en ungdomsuddannelse.

Regeringen mener, at nedskæringer er den rette vej at gå. Jeg er helt uenig. Vi har brug for at investere i vores uddannelser, i vores unge og sikre, at det også i fremtiden er muligt at få sig en uddannelse på en sydfynsk uddannelsesinstitution.